Návod na výrobu vlastného masážneho levanduľkového oleja

Aj vám na záhrade kvitne veľké množstvo levanduľky a chcete ju zužitkovať? O jej liečivých vlastnostiach sa dočítate tu. Tento článok je o tom, ako si z nej vyrobiť vlastný masážny olej.

Na našej záhradke máme niekoľkometrový pás levandúľ a každý rok premýšľame, ako ju využiť. Väčšinou z nej viažeme kytičky, sušíme ju na čaj alebo vyrábame levanduľový olej. Výroba oleja je veľmi jednoduchá, veď posúďte sami.

Čo všetko budeme potrebovať?
 
  • rozkvitnutú levanduľku
  • záhradné nožnice
  • sklenený pohár aj s viečkom, v ktorom budeme levanduľu macerovať. Ja som použila veľký 4-litrový, pretože doma máme masáže radi.
  • kvalitný olej z prvého lisovania – ja najčastejšie používam slnečnicový alebo olivový (tu zisíte, aký je medzi nimi rozdiel). Pri výbere oleja buďte opatrní. Niektoré oleje majú veľmi výraznú vôňu a vo výslednom produkte sú stále intenzívne cítiť.
A po troch týždňoch sa vám zíde:
  • lis na víno alebo veľké sitko
  • misa
  • ožehlené väčšie plátno
  • lievik a stierka
  • vzduchotesné fľašky z tmavého skla, v ktorých budete olej skladovať
  • etikety alebo fixka na označenie
Ešte pretým, než sa pustíme do samotného zberu.

Na výrobu oleja používame kvitnúce vrcholky rastliny známej ako levanduľa úzkolistá, latinsky Lavandula angustifolia.

Najlepší čas na zber levanduľky je krátko potom, keď sa začnú kvety otvárať. Na stonke uvidíte niektoré už rozkvitnuté, ako okolo nich hmyz poletuje, a iné sú ešte zatvorené. Presne tento čas je na zber najlepší. Pokiaľ levanduľu necháte dlho kvitnúť, môžte v nej objaviť semená a kvalita oleja je potom o niečo nižšia.

Levanduľku zberáme za suchého počasia, okolo obeda. Pokiaľ by ste sa totiž vybrali na zber skoro ráno a bola by mokrá od rosy, mohol by sa Vám pokaziť celý olej. 

Dávame si pozor na hmyz. Najmä na schované včely a čmeliaky.

Správny bylinkár nikdy nezozberá všetky kvety levanduľky na rastlinke, pretože myslí aj na hmyz, ktorému je obživou, či úkrytom.

Postup výroby vlastného oleja je veľmi jednoduchý, treba len, aby počasie spolupracovalo.
  • Najskôr záhradnými nožnicami šetrne zostrihávame kvitnúce vrcholky levanduľky a rovno ich dávame do zaváraninového pohára. Všetko mierne zatláčame. Skončíme asi centimeter od vrchu.
  • Pohár zalejeme vybraným olejom až úplne povrch a zatvoríme ho. Necháme ho stáť na slnku vo vnútri na parapete tri týždne a pravidelne ho otáčame hore dnom. Ja som pohár otáčala každé ráno, keď som odhŕňala závesy.
  • Po troch týždňoch obsah v pohári precedíme. Môžeme použiť lis na víno, ktorý vystelieme s čistým plátnom a levanduľku s olejom prelisujeme do misy.
  • Pokiaľ však lis nemáme, tak použijeme misku, na ktorú dáme sitko a vystelieme ho s čistým plátnom. Levanduľku aj s olejom presunieme do takto nachystaného sitka a olej necháme stiecť. Potom opatrne vezmeme do rúk plátno s levaduľkou, a vytlačíme zvyšok oleja do misy.
  • Z misy pomocou lievika prelejeme už hotový olej do nachystaných tmavých fliaš. Ku koncu použijeme aj stierku, aby v mise nič neostalo.
  • Fľašky si označíme etiketami alebo len fixkou. Hotové oleje skladujeme v tme a v chlade.
Však to bolo jednoduché!

V rozličných zdrojoch tento postup nájdete pod názvom extrakcia za studena alebo macerovanie. Týmto spôsobom si dokážete urobiť oleje aj z iných rastlín.

Niektorí bylinkári radia pre väčšiu silu oleja zopakovať s týmto už hotovým prelisovaným olejom všetky kroky celkom trikrát, ale vždy s novými, čerstvými levanduľovými kvietkami.

Pokiaľ sa vám postup páčil a chcete si vyrobiť ďalší olej, navrhovala by som vám ľubovníkový (o jeho účinkoch sa dočítate tu). 

A ešte na záver:

Stretla som sa s tým, že ľudí zaujíma, či takto vyrobený olej môžu používať aj do aromalampy. Nie. Olej do aromalámp sa vyrába parnou destiláciou. Je to odlišný spôsob prípravy, preto aj výsledný produkt je odlišný.

A je tento olej vhodný na použitie v kuchyni?

Teoreticky – áno a prakticky – je to na uvážení každého z nás.
Pokiaľ viete, odkiaľ pochádza levanduľka (či rastie v čistom prostredí, či nie je striekaná,…) a keď ste použili jedlý, kvalitný olej, tak VO VEĽMI MALÝCH DÁVKACH sa dá použiť aj v kuchyni. Malých preto, lebo bylinkové oleje do kuchyne pri macerovaní používajú omnoho menšie množstvo kvetov ako sme teraz použili my. Zväčša dve hrste byliniek na pollitra oleja. Takže opakujem. Vo veľmi malých dávkach! Osobne by som si viac ako jednu čajovú lyžičku do jedla nedávala.

Prajem vám krásne chvíle strávené nielen pri výrobe vlastného oleja, ale aj pri jeho aplikovaní 🙂

1 názor na “Návod na výrobu vlastného masážneho levanduľkového oleja”

  1. Pingback: Levanduľka alebo ľubovníček, olivový alebo slnečnicový olej? - Jana Reháková - S LÁSKOU

Komentáre sú uzavreté.