Však to bolo jednoduché!
V rozličných zdrojoch tento postup nájdete pod názvom extrakcia za studena alebo macerovanie. Týmto spôsobom si dokážete urobiť oleje aj z iných rastlín.
Niektorí bylinkári radia pre väčšiu silu oleja zopakovať s týmto už hotovým prelisovaným olejom všetky kroky celkom trikrát, ale vždy s novými, čerstvými levanduľovými kvietkami.
Pokiaľ sa vám postup páčil a chcete si vyrobiť ďalší olej, navrhovala by som vám ľubovníkový (o jeho účinkoch sa dočítate tu).
A ešte na záver:
Stretla som sa s tým, že ľudí zaujíma, či takto vyrobený olej môžu používať aj do aromalampy. Nie. Olej do aromalámp sa vyrába parnou destiláciou. Je to odlišný spôsob prípravy, preto aj výsledný produkt je odlišný.
A je tento olej vhodný na použitie v kuchyni?
Teoreticky – áno a prakticky – je to na uvážení každého z nás.
Pokiaľ viete, odkiaľ pochádza levanduľka (či rastie v čistom prostredí, či nie je striekaná,…) a keď ste použili jedlý, kvalitný olej, tak VO VEĽMI MALÝCH DÁVKACH sa dá použiť aj v kuchyni. Malých preto, lebo bylinkové oleje do kuchyne pri macerovaní používajú omnoho menšie množstvo kvetov ako sme teraz použili my. Zväčša dve hrste byliniek na pollitra oleja. Takže opakujem. Vo veľmi malých dávkach! Osobne by som si viac ako jednu čajovú lyžičku do jedla nedávala.
Prajem vám krásne chvíle strávené nielen pri výrobe vlastného oleja, ale aj pri jeho aplikovaní 🙂
Pingback: Levanduľka alebo ľubovníček, olivový alebo slnečnicový olej? - Jana Reháková - S LÁSKOU